top of page

Pusulanın Tarihi


Pusulayı M.S. 100 senelerinde Çinliler tarafından icat edilmiş olan ve insanlığa oldukça yardımcı olmuş olan bir icattır. Manyetik bir ortamda serbest bırakılan bir objenin kuzeye yöneleceği prensibinden hareketle pusulanın bulguyu meydana geldi. Pusula (İtalyanca’dan Bussola), istikamet gösteren, kerteriz alıp mevki bulmaya yardım eden mıknatıslı veyahut cayro ile çalışan seyir aletidir.

Aslında Çinlilerin kendilerine mal ettikleri bu icadın gerçek mucitleri Normanlardır. Bunlar, 874′te İzlanda’yı fethetmişler; 932 seneninde Grönland’ı keşfetmişler ve 1000 seneninde başka bir deyişle Kolomb’dan beş asır önce- Amerika’ya ayak basmışlardı. Pusulaya sahip olmasalardı, bu olağandışı başarılara nasıl ulaşabilirler, açık denizlerde binlerce millik mesafeleri nasıl aşabilirler ve hareket ettikleri noktaya nasıl dönebilirlerdi?

Fransa’da pusuladan öncelikle 1200′de söz edilmeye başlandı. Bunu, 1207′de İngiltere ve 1213′te İzlanda izledi. Pusulanın ilkel bir yapısı vardı o zamanlar. İlk ehemmiyetli gelişmeyi gerçekleştiren Pierre de Maricourt oldu (1269). İğneyi bir mile geçirdikten sonra, bunu bir yanı saydam ve derecelenmiş bir kutunun içine yerleştirdi. Böylelikle gemicilerin pergeli halini alan bu gereç, artık onlara tesirli bir kılavuz olabilecek; bilinmeyen denizlere açılmalarını ve büyük bulgular çağını açmalarını sağlayacaktı.


bottom of page